Пълнени пържоли със синьо сирене върху круши
за 2 порции, 55 мин
Продукти
2 дебели пържоли, котлети с кост - телешки или свински, около 450 г общо
2 глави лук
2 скилидки чесън
1-2 круши – около 180 г
сол и черен пипер
1 щипка кафява захар
2 с.л. зехтин или олио
2 стръка майорана или друга билка
60 г синьо сирене
100 мл бяло вино
100 мл течна сметана или заквасена
½ лимон
Приготвяне
Обеленият лук се нарязва на тънки пръстени. Обеленият чесън се наситнява.
Крушите се разрязват, изчистват се от семето и се нарязват на полумесеци.
Всичко се слага в тавичка, поръсва се със сол и черен пипер и се полива с 1 с.л. зехтин. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса), около 10 мин.
Натрошеното синьо сирене се смесва с наситнената майорана. Срязва се хоризонтално джобче в котлетите и се напълва със сиренето. Закопчават се с дървено шишче или клечки за зъби, поръсват се със сол и черен пипер.
Запържват се в останалия загрят зехтин от двете страни по 2-3 мин. на висока температура.
Пържолите се слагат в тавичката върху крушите и се пече 25-30 мин. Котлетите се изваждат и се завиват завиват в алуминиево фолио за 5 мин.
Тавата с крушите се слага на котлона да се загрее и се двглазира с бялото вино да кипне силно. Добавя се сметаната и се разбърква на котлона няколко мин. Подправя се със сол, черен пипер и изцеден лимонов сок. Поднася се с пържолите.