Пълнено пиле по тоскански
за 4 порции, 85 мин
Розмарин и салвия плюс скилидка чесън и едра морска сол. Това е толкова слънчевият Тоскански микс сред букетите от подправки в кухнята. Името издава произхода – Тоскана в Централна Италия, на Лигурско и Тиренско море. Където розмаринът и салвията растат буквално на улицата, освен във всеки двор. Слънцето наисина влиза в супите и всякакви други ястия с много ароматните две билки.
Най-често миксът се състои от шепа салвия, шепа розмарин, 1 чаена лъжичка едра морска сол и 1 голяма скилидка чесън. Накълцват се или се смилат в блендера. Съхранява се в затворено бурканче в хладилника, но бързо се приготвя и съвсем прясно, когато ни е нужно.
Разбира се, може да се ползва и микс от същите сухи подправки.
Представяме едно чудесно, много ароматно pollo toskano – печено пълнено пиле по тоскански.
Продукти
1 цяло пиле
70 мл прясно мляко
2 с.л. пшенични трици
50 г праз само бялата част (може да се замени с бялата част на пресен лук)
2 с.л. масло
1 с.л. наситнен магданоз
4 с.л. тоскански микс
сол и черен пипер
1 яйце
Приготвяне
Кипва се прясното мляко, добавят се пшеничните трици, маха се от котлона и се оставя да набъбнат.
Празът се нарязва на дребно и се запържва в 1 с.л. масло до златисто. Разбърква се с магданоза. Добавя се към пшеничената смес.
Прибавя се 1 с.л. тоскански микс, сол, черен пипер, яйцето и се разбърква.
Пълни се пилето и се зашива. Смесва се останалият тосканско микс с малко черен пипер и се натрива пилето отвън.
Пилето се слага в тавичка с гърдите надолу. Добавя се останалото масло на малки парченца.
Пече се в загрята фурна на 220 градуса 25 мин. Обръща се и се пече още 30-35 мин.