Пълнено пиле по тоскански

за 4 порции, 85 мин

Кухня
09:12 - 27 Ноември 2022
5316
Пълнено пиле по тоскански

Розмарин и салвия плюс скилидка чесън и едра морска сол. Това е толкова слънчевият Тоскански микс сред букетите от подправки в кухнята. Името издава произхода – Тоскана в Централна Италия, на Лигурско и Тиренско море. Където розмаринът и салвията растат буквално на улицата, освен във всеки двор. Слънцето наисина влиза в супите и всякакви други ястия с много ароматните две билки.

Най-често миксът се състои от шепа салвия, шепа розмарин, 1 чаена лъжичка едра морска сол и 1 голяма скилидка чесън. Накълцват се или се смилат в блендера. Съхранява се в затворено бурканче в хладилника, но бързо се приготвя и съвсем прясно, когато ни е нужно. 

Разбира се, може да се ползва и микс от същите сухи подправки.

Представяме едно чудесно, много ароматно pollo toskano – печено пълнено пиле по тоскански.

Продукти

1 цяло пиле

70 мл прясно мляко

2 с.л. пшенични трици

50 г праз само бялата част (може да се замени с бялата част на пресен лук)

2 с.л. масло

1 с.л. наситнен магданоз

4 с.л. тоскански микс

сол и черен пипер

1 яйце

 

Приготвяне

Кипва се прясното мляко, добавят се пшеничните трици, маха се от котлона и се оставя да набъбнат.

Празът се нарязва на дребно и се запържва в 1 с.л. масло до златисто. Разбърква се с магданоза. Добавя се към пшеничената смес.

Прибавя се 1 с.л. тоскански микс, сол, черен пипер, яйцето и се разбърква.

Пълни се пилето и се зашива. Смесва се останалият тосканско микс с малко черен пипер и се натрива пилето отвън.

Пилето се слага в тавичка с гърдите надолу. Добавя се останалото масло на малки парченца.

Пече се в загрята фурна на 220 градуса 25 мин. Обръща се и се пече още 30-35 мин.