Пържоли с чеснов копър (+винен сметанов сос)

за 4 порции, 120 мин

Кухня
08:19 - 22 Декември 2025
387
Пържоли с чеснов копър (+винен сметанов сос)

Продукти

1 кг цяло парче свински котлети с кост

2 скилидки чесън

1 ч.л. семена копър

1 ч.л. зърна меланж или черен пипер

1 с.л. олио

100 мл бяло вино

150 мл течна готварска сметана

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Изрязва се месото от горния края на костите. Парчето котлети се натрива със смес от счукания чесън със зърната копър, черен пипер и сол. Намазва се с олиото.

Завързва се в стегната форма с кухненски конец. Пече се в загрята фурна на 190 градуса 1 ч – 1 ч. 15 мин.

Докато месото се пече, постепенно се налива около 1 ч.ч. вода. Изважда се от тавата и се оставя на топло.

В тавата от печенето се сипва бялото вино да кипне силно и се прецежда. Добавя се сметаната и отново се кипва. Подправя се със сол и черен пипер.

Месото се освобождава от конеца и се нарязва на филийки. Идеално е с розмаринови печени картофи.