Пържоли в маскарпоне сос (+ зелен пипер и вино)

за 4 порции, 55 мин

Кухня
08:23 - 22 Декември 2025
396
Пържоли в маскарпоне сос (+ зелен пипер и вино)

Продукти

4 свински пържоли с кост от врат или котлет по около 200 г

сол и черен пипер

2 с.л. олио

1 шалот или друг по-дребен лук

100 мл бяло вино

200 мл зеленчуков бульон

100 г маскарпоне

1 с.л. зърна зелен пипер

праз за гарниране

 

Приготвяне

Подсушените пържоли се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в загрятото олио от двете страни до златисто кафяво за 1-2 мин.

Готвят се под капак в загрята фурна на 120 градуса около 20 мин.

В мазнината от пърженето се запържва обеленият и наситнен шалот до златисто кафяво. Деглазира се с виното да кипне силно и се добавя бульонът. Готви се на средна температура около 5 мин.

Прибавя се маскарпонето и се разбърква. Добавя се зеленият пипер. Подправя се със сол и черен пипер.

Слагат се пържолите в соса. Гарнира се с лентички праз.