Пържоли върху сол с батати и зеленчукова салца

за 2 порции, 75 мин

Кухня
07:42 - 20 Декември 2022
2457
Пържоли върху сол с батати и зеленчукова салца

Продукти

2 големи телешки или свински пържоли с кост – по около 280 г

750 г едра морска сол

4 листенца лайм (може да се замени с дафинови листа)

2 батата - сладки картофи – по около 400 г всеки

1 малка тиквичка - около 150 г

2 стръка дръжкова целина или 3-4 стъбла зелена целина без листата - около 200 г

1-2 жълти или зелени чушки – около 200 г

5 стръка кориандър или магданоз

1 с.л. оцет

1 с.л. къри на прах

3 с.л. зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1 ч.л. мед

4 с.л. зехтин или олио

 

Приготвяне

Солта се смесва с 4-5 с.л. вода и се разстила в тава заедно с листата лайм или дафиновите листа. Притиска се и се заглажда повърхността, за да се уплътни солта.

Измитите и подсушени батати се слагат върху едната половина на леглото от сол. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 45 мин.

Почистените тиквичка, целина и чушки се нарязват на малки кубчета. Кориандърът или магданозът се наситнява.

Смесват се оцетът, кърито и бульонът. Подправя се със сол, черен пипер и меда и се разбърква всичко интензивно с 3 с.л. зехтин или олио. Добавят се зеленчуците и билката и се разбърква.

Подсушените пържоли се намазват с останалия зехтин или олио и се поръсват с черен пипер.

Бататите без да се вадят от тавата се покриват с алуминиево фолио.

В свободната половина на тавата върху солта се слагат пържолите. Температурата на фурната се увеличава на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса). Пекат се пържолите и бататите заедно още 15-18 мин.

На половината от времето за печене пържолите се обръщат.

Пържолите се изваждат от фурната, завиват се в алуминиево фолио и се оставят да отпочинат 5 мин. Бататите остават под фолио в изключена фурна.

Пържолите се поднасят с целите, цепнати леко отгоре батати и със зеленчуковата салца.