Пържоли върху сол с батати и зеленчукова салца
за 2 порции, 75 мин
Продукти
2 големи телешки или свински пържоли с кост – по около 280 г
750 г едра морска сол
4 листенца лайм (може да се замени с дафинови листа)
2 батата - сладки картофи – по около 400 г всеки
1 малка тиквичка - около 150 г
2 стръка дръжкова целина или 3-4 стъбла зелена целина без листата - около 200 г
1-2 жълти или зелени чушки – около 200 г
5 стръка кориандър или магданоз
1 с.л. оцет
1 с.л. къри на прах
3 с.л. зеленчуков бульон
сол и черен пипер
1 ч.л. мед
4 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Солта се смесва с 4-5 с.л. вода и се разстила в тава заедно с листата лайм или дафиновите листа. Притиска се и се заглажда повърхността, за да се уплътни солта.
Измитите и подсушени батати се слагат върху едната половина на леглото от сол. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 45 мин.
Почистените тиквичка, целина и чушки се нарязват на малки кубчета. Кориандърът или магданозът се наситнява.
Смесват се оцетът, кърито и бульонът. Подправя се със сол, черен пипер и меда и се разбърква всичко интензивно с 3 с.л. зехтин или олио. Добавят се зеленчуците и билката и се разбърква.
Подсушените пържоли се намазват с останалия зехтин или олио и се поръсват с черен пипер.
Бататите без да се вадят от тавата се покриват с алуминиево фолио.
В свободната половина на тавата върху солта се слагат пържолите. Температурата на фурната се увеличава на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса). Пекат се пържолите и бататите заедно още 15-18 мин.
На половината от времето за печене пържолите се обръщат.
Пържолите се изваждат от фурната, завиват се в алуминиево фолио и се оставят да отпочинат 5 мин. Бататите остават под фолио в изключена фурна.
Пържолите се поднасят с целите, цепнати леко отгоре батати и със зеленчуковата салца.