Паста с пилешко и пресен лук (или праз)
за 4 порции, 45 мин
Продукти
2 филета пилешки гърди – около 400 г
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин
200 мл пилешки бульон
2 връзки пресен лук (или сзмо зелената част на 2-3 стръка праз)
500 г паста по избор
150 мл течна сметана или заквасена сметана
50 г смлени, пасирани домати – може от консерва
1 ч.л. балсамов оцет
1 щипка захар
Приготвяне
Пилешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер. Изпържват се в 1 с.л. загрят зехтин до леко златисто. Сипва се бульонът и се готви под капак 12-15 мин.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.
Пилешкото месо се изважда. Към бульона се прибавят доматите и сметаната и само кипва.
Пресният лук се нарязва на пръстенчета. Запържва се само да омекне в останалия загрят зехтин.
Пилешките гърди се нарязват на парчета. Сосът се подправя с балсамовия оцет, сол, черен пипер и щипката захар.
Смесват се пилешкото, пресният лук, пастата и сосът.