Паста с пилешко и пресен лук (или праз)

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:08 - 14 Септември 2023
3679
Паста с пилешко и пресен лук (или праз)

Продукти

2 филета пилешки гърди – около 400 г

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин

200 мл пилешки бульон

2 връзки пресен лук (или сзмо зелената част на 2-3 стръка праз)

500 г паста по избор

150 мл течна сметана или заквасена сметана

50 г смлени, пасирани домати – може от консерва

1 ч.л. балсамов оцет

1 щипка захар

 

Приготвяне

Пилешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер. Изпържват се в 1 с.л. загрят зехтин до леко златисто. Сипва се бульонът и се готви под капак 12-15 мин.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.

Пилешкото месо се изважда. Към бульона се прибавят доматите и сметаната и само кипва.

Пресният лук се нарязва на пръстенчета. Запържва се само да омекне в останалия загрят зехтин.

Пилешките гърди се нарязват на парчета. Сосът се подправя с балсамовия оцет, сол, черен пипер и щипката захар.

Смесват се пилешкото, пресният лук, пастата и сосът.