Печени домати с грах и рикота крем

за 4 порции, 45 мин

Кухня
12:53 - 02 Януари 2023
2233
Печени домати с грах и рикота крем

Продукти

3 стръка пресен лук или 1 стрък праз

2 скилидки чесън

4 с.л. зехтин или олио

200 г рикота (може да се замени с извара)

125 г крем сирене (може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко)

3 яйца

сол и черен пипер

1 с.л.брашно

на вкус Табаско или друг лют сос

4 клонки босилек

100 г грах

16 чери домати или нарязани на парчета от големите домати

 

Приготвяне

Почистеният пресен лук се нарязва напречно на парчета с дължина около 1 см. Обеленият чесън се наситнява.  Запържват се леко в 3 с.л. загрят зехтин или олио. Оставя се да изстине.

Смесват се рикотата, крем сиренето, яйцата, брашното, сол, черен пипер и Табаско. Обединява се с лука и чесъна.

Добавят се половината листенца босилек, нарязани на едро и грахът.

Намазва се тавичка с останалия зехтин или олио. Разстила се сместа. Подреждат се отгоре доматчетата леко да потънат.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 25-30 мин. Поръсва се с останалите листенца босилек.