Печени домати с грах и рикота крем
за 4 порции, 45 мин
Продукти
3 стръка пресен лук или 1 стрък праз
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин или олио
200 г рикота (може да се замени с извара)
125 г крем сирене (може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко)
3 яйца
сол и черен пипер
1 с.л.брашно
на вкус Табаско или друг лют сос
4 клонки босилек
100 г грах
16 чери домати или нарязани на парчета от големите домати
Приготвяне
Почистеният пресен лук се нарязва напречно на парчета с дължина около 1 см. Обеленият чесън се наситнява. Запържват се леко в 3 с.л. загрят зехтин или олио. Оставя се да изстине.
Смесват се рикотата, крем сиренето, яйцата, брашното, сол, черен пипер и Табаско. Обединява се с лука и чесъна.
Добавят се половината листенца босилек, нарязани на едро и грахът.
Намазва се тавичка с останалия зехтин или олио. Разстила се сместа. Подреждат се отгоре доматчетата леко да потънат.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 25-30 мин. Поръсва се с останалите листенца босилек.