Печено месо на руло с ароматна плънка (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 6 порции
Печеното месо на руло с плънка не е сложна, но е голяма работа когато е готово и поднесено в чиния. Получава се всичко в едно: и хрупкава коричка, и сочно месо, и дъхава плънка, а и сосче от печенето. Затова си струва малко да си поиграем с конеца – това е най-трудното, така да се каже, от цялото приготовление.
Предлагаме стъпка по стъпка средиземноморска рецепта за навито свинско с изключително ароматна и вкусна плънка.
Продукти
1 кг цяло парче свинско месо – по избор врат, плешка, бут, гърди
70 г черни маслини
50 г сушени домати
150 г стъбла целина
салвия
сол и черен пипер
3 с.л. зехтин
200 мл бяло вино
300 мл месен бульон
1
За плънката се смесва нарязаните маслини, сушени домати, целина и листенцата салвия.
2
Месото се поставя между два листа прозрачно фолио и се начуква нежно, за да се увеличи площта му. Може да се направи и с по-тежък тиган. В никакъв случай не трябва да се нарушава целостта на месото. Натрива се със сол и черен пипер от двете страни.
3
Разстила се 2/3 от плънката върху месото, като се оставят без плънка по 2 см от всички страни. Месото се навива откъм по-тясната страна.
4
Рулото се завързва с кухненски конец – първо един път надлъжно, след това напречно.
5
Тъй като месото губи обем – свива се при печене, напречно месото се завързва гъсто на малки разстояния.
ПЕЧЕНЕТО
Загрява се зехтинът и навитото месо се запържва от всички страни.
Деглазира се с бялото вино и бульона като се оставя силно да заври.
Заделената част от плънката се слага в тавата за печене около месото за получаване на по-вкусен и ароматен сос от печенето.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 90 мин. Полива се от време на време със соса.
Месото се изважда от тавата и се маха кухненският конец. Нарязва се на филийки и се поднася с малко от соса.