Печено месо на руло с ароматна плънка (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 6 порции

Кухня
07:29 - 20 Март 2022
6226
Печено месо на руло с ароматна плънка (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Печеното месо на руло с плънка не е сложна, но е голяма работа когато е готово и поднесено в чиния. Получава се всичко в едно: и хрупкава коричка, и сочно месо, и дъхава плънка, а и сосче от печенето. Затова си струва малко да си поиграем с конеца – това е най-трудното, така да се каже, от цялото приготовление.

Предлагаме стъпка по стъпка средиземноморска рецепта за навито свинско с изключително ароматна и вкусна плънка.

Продукти

1 кг цяло парче свинско месо – по избор врат, плешка, бут, гърди

70 г черни маслини

50 г сушени домати

150 г стъбла целина

салвия

сол и черен пипер

3 с.л. зехтин

200 мл бяло вино

300 мл месен бульон

1

За плънката се смесва нарязаните маслини, сушени домати, целина и листенцата салвия.

2

Месото се поставя между два листа прозрачно фолио и се начуква нежно, за да се увеличи площта му. Може да се направи и с по-тежък тиган. В никакъв случай не трябва да се нарушава целостта на месото. Натрива се със сол и черен пипер от двете страни.

3

Разстила се 2/3 от плънката върху месото, като се оставят без плънка по 2 см от всички страни. Месото се навива откъм по-тясната страна.

4

Рулото се завързва с кухненски конец – първо един път надлъжно, след това напречно.

 

5

Тъй като месото губи обем – свива се при печене, напречно месото се завързва гъсто на малки разстояния.

 

ПЕЧЕНЕТО

Загрява се зехтинът и навитото месо се запържва от всички страни.

Деглазира се с бялото вино и бульона като се оставя силно да заври.

Заделената част от плънката се слага в тавата за печене около месото за получаване на по-вкусен и ароматен сос от печенето.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 90 мин. Полива се от време на време със соса.

Месото се изважда от тавата и се маха кухненският конец. Нарязва се на филийки и се поднася с малко от соса.