Пиле картофена салата с песто

за 2 порции, 60 мин 

Кухня
07:51 - 24 Юни 2024
9180
Пиле картофена салата с песто

Продукти

2 филета пилешки гърди - около 350 г

20 г стафиди

сол и черен пипер

1 с.л. зехтин или олио

25 г кедрови яди или други ядки или семки

30 г черни маслини без костилките

250 г картофи

3 с.л. песто босилек – може готово от бурканче или предварително приготвено

3 стръка босилек

75 г бяло саламурено сирене

 

Приготвяне

Стафидите се накисват в топла вода за 10 мин.

Подсушените пилешки гърди се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в загретия зехтин или олио от двете страни по 3 мин. до златисто.

Сипва се малко вода да се покрие дъното и се готви под капак 4 мин. на средна температура. Пилешкото се оставя да изстине и се нарязва на кубчета 1 см.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Маслините се нарязват едро.

Изцеждат се стафидите, нарязват се едро и се смесва всичко приготвено до тук.

Обелените картофи се нарязват на кубчета около 1,5 см. Слагат се във вряща подсолена вода около 9 мин. 2 с.л. от картофената вода се разбърква с пестото.

Картофите се отцеждат и се смесват с разреденото песто. Прибавя се пилешката смес, подправя се със сол и черен пипер и се разбърква внимателно.

Поръсва се с натрошеното сирене и с нарязаните листенца босилек.