Пилешки шишчета с портокали (в пиперена марината с канела)
за 2 порции, 75 мин
Продукти
200 г филе пилешки гърди
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
3 портокала
2 клонки мащерка
1 ч.л. червен пипер
1 щипка канела
сол и черен пипер
40 г рукола
100 г чери домати
2 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Подсушеното пилешко филе се нарязва по дължина на ленти с ширина около 1 см. Нанизват се по дължина на 4 дървени шишчета.
Обелените лук и чесън се наситняват. Обелват се с нож 2 портокала до плодовата част. Изрязват се филетата от ципите. Изцежда се сокът на третия портокал.
Разбъркват се наситнената мащерка, червеният пипер, канелата, чесънът, лукът, сол, черен пипер и портокаловият сок. Заливат се пилешките шишчета и се оставят да се мариноват около 20 мин. Отцеждат се от маринатата.
Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се сипва маринатата. Ври докато намалее наполовина. Оставя се да изстине.
Пилешките шишчета се изпържват в останалия загрят зехтин или олио от всички страни за 6 мин.
Гарнират се с руколата, разполовените чери домати и портокаловите филета. Полива се със соса от маринатата.