Пита с кисело зеле (+ извара и ананас)
за 4 порции, 95 мин
Продукти
За тестото:
300 г брашно
200 г извара
150 г масло
1 щипка сол
За плънката:
200 г ананас
1 глава лук
15 г масло
1 ч.л. нишесте
3 с.л. течна сметана
1 яйце
450 г кисело зеле (може да се направи и с прясно зеле)
сол, черен пипер и индийско орехче
За намазване:
1 жълтък
Приготвяне
Омесва се гладко тесто от всички съставки. Увива се в прозрачно фолио и се слага за 30 мин. в хладилника.
Ананасът се нарязва на дребни кубчета. Обеленият лук се наситнява и се сотира в разтопеното масло. Оставя се да изстине.
Нишестето се разбива със сметаната и яйцето. Смесва се с киселото зеле, лука и ананаса. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Тестото се разточва, сгъва се и отново се разточва. Повтаря се още 2 пъти и се разточва на кора с дебелина около ½ см. Разрязва се на два правоъгълника около 30x20 cm.
Едната кора се слага в тава с хартия за печене. Разстила се плънката. Покрива се с втората кора, като се притискат силно краищата. Намазва се отгоре с жълтъка.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 45 мин. до златисто.