Пита с кисело зеле (+ извара и ананас)

за 4 порции, 95 мин

Кухня
09:06 - 06 Февруари 2024
5388
Пита с кисело зеле (+ извара и ананас)

Продукти

За тестото:

300 г брашно

200 г извара

150 г масло

1 щипка сол

За плънката:

200 г ананас

1 глава лук

15 г масло

1 ч.л. нишесте

3 с.л. течна сметана

1 яйце

450 г кисело зеле (може да се направи и с прясно зеле)

сол, черен пипер и индийско орехче

За намазване:

1 жълтък

 

Приготвяне

Омесва се гладко тесто от всички съставки. Увива се в прозрачно фолио и се слага за 30 мин. в хладилника.

Ананасът се нарязва на дребни кубчета. Обеленият лук се наситнява и се сотира в разтопеното масло. Оставя се да изстине.

Нишестето се разбива със сметаната и яйцето. Смесва се с киселото зеле, лука и ананаса. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче.

Тестото се разточва, сгъва се и отново се разточва. Повтаря се още 2 пъти и се разточва на кора с дебелина около ½ см. Разрязва се на два правоъгълника около 30x20 cm.

Едната кора се слага в тава с хартия за печене. Разстила се плънката. Покрива се с втората кора, като се притискат силно краищата. Намазва се отгоре с жълтъка.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса около 45 мин. до златисто.