Портокалова паста с листно цвекло (или кейл)

за 2 порции, 25 мин

Кухня
09:33 - 30 Ноември 2023
2006
Портокалова паста с листно цвекло (или кейл)

Продукти

300 г листно цвекло (може да се замени с кейл – листно зеле, или с друго зеле)

1 шалот или малка глава друг лук

1 скилидка чесън

8 чери домата или 2 по-едри домата, нарязани на осминки

1 с.л. зехтин

сол и черен пипер

250 г паста по избор

1 портокал

 

Приготвяне

Дръжките на цвеклото се нарязват на дребно, листата се нарязват на ленти.

Обеленият чесън се нарязва на фини филийки, обеленият шалот се наситнява.

Чери доматите се разполовяват.

Настъргва се малко портокалова кора и се изцежда сокът на портокала.

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Загрява се зехтинът и се сотират кратко шалотът и чесънът заедно.

Добавя се цвеклото и се готви на средна температура около 10 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Прибавят се доматите, портокаловият сок и кората и къкри още 5 мин.

Добавя се отцедената паста и се разбърква на котлона.