Празничният аромат с Lupa.bg: Mандарини с розова вода

за 4 порции, 45 мин

Кухня
08:02 - 30 Декември 2022
1470
Празничният аромат с Lupa.bg: Mандарини с розова вода

Продукти

8 мандарини – по-добре да са от по-твърдите

2 шушулки кардамон

1 звездичка анасон

75 г мед

1 лимон

600 мл портокалов сок

5-6 капки розова вода

прясна мента

 

Приготвяне

Смачкват се леко шушулките кардамон само да се поразтворят. Анасонът се натрошава на малки парченца. Изцежда се лимонът.

Слагат се в тенджера подправките, 3 с.л. лимонов сок, портокаловият сок и медът.

Кипва и се вари на тих огън 10 мин.

Обелват се мандарините, като се отстранява максимално бялата част, но остават цели и не се нарушава ципата.

Мандарините се подреждат в друг съд плътно една до друга, за да не се разпаднат при варенето.

Розовата вода се прибавя в цитрусовата смес. Заливат се мандарините да ги покрие.

Бавно се загрява докато течността почти кипне. Маха се от котлона.

Оставя се да изстине и да престои няколко часа – може цяла нощ.

Пошираните мандарини се изваждат от сиропа. Гарнират се с отцедените подправки и с листенца мента.

Могат да се поднесат с бита сметана, сладолед, ванилов или шоколадов сос. Или със сгъстения с допълнително варене сироп.