Празничният аромат с Lupa.bg: Пиле с мандарини
за 4 порции, 60 мин
Продукти
600 г пилешко филе от гърди или обезкостен бут
75 г сушени домати
1-2 клонки босилек
4 мандарини
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
150 мл портокалов сок
сол и черен пипер
100 г козе сирене или бяло саламурено сирене
Приготвяне
Сушените домати и листенцата босилек се нарязват на лентички. Настъргва се едро малко кора от мандарина.
Обелват се мандарините и се изваждат плодовите филенца без ципите.
Пилешкото се нарязва на едри хапки. Обеленият чесън се нарязва фино.
Месото се запържва в загретия зехтин до златисто, ако е от бут, се готви малко по-дълго. Добавят се чесънът, сушените домати, мандариновите корички и се разбърква.
Деглазира се с портокаловия сок - силно да кипне. Готви се на средна температура 5-7 мин. и се подправя със сол и черен пипер.
Поръсва се с босилека и с натрошеното сирене.