Риба на фурна с картофи и копър
за 4 порции, 45 мин
Продукти
4 цели риби по избор – около 400 г всяка
500 г картофи
2 с.л. олио
сол, черен и бял пипер
1 глава фенел – резене (може да се замени с целина, моркови)
1-2 с.л. червен пипер
1 ч.л. семена копър
3 с.л. зехтин или олио
1 лимон
Приготвяне
Леко се прорязва кожата от двете страни на почистените риби.
Картофите се нарязват на филийки – може да не се белят.
С 2 с.л. олио се намазва тава и се подреждат картофите, поръсват се със сол и черен пипер.
Почистената глава фенел се нарязва на филийки и се подреждат върху картофите.
Смесват се червеният пипер, семената копър, малко сол и бял пипер. Натриват се рибите от двете страни. Подреждат се върху зеленчуците и се поливат със зехтина или олиото.
Пече се в загрята фурна на 225 градуса около 20 мин. Полива се с изцедения лимонов сок.