Ризото със запечена тиква

за 2 порции, 50 мин

Кухня
07:00 - 13 Март 2022
3261
Ризото със запечена тиква

Продукти

600 мл зеленчуков бульон

1 глава лук

1 скилидка чесън

3 с.л. олио

150 г ориз за ризото

1-2 дафинови листа

100 мл бяло вино

150 г тиквено пюре от приблизително 300 г необелена тиква – сварена до леко омекване и пасирана

1 с.л. масло

50 г жълто сирене – може кашкавал

сол и черен пипер на вкус

2 с.л. наситнен магданоз

3 с.л. олио от тиквени семки или зехтин

 

Приготвяне

Тиквеното пюре се разстила в малка намазнена тавичка с 1 с.л. тиквено олио или зехтин и се запича в загрята на 200 градуса фурна (с вентилатор 180 градуса) 45 мин. Оставя се да изстине и се пасира отново.

Кипва се бульонът. Обелените лук и чесън се наситняват и се запържват в загрятото олио около 1 мин. Добавя се оризът и дафиновият лист и се запържва още 2 мин. Деглазира се с бялото вино - силно да заври.

Добавя се на няколко порции бульонът, като се готви с често разбъркване на умерен огън, така че оризът почти да поеме течността.

Добавя се тиквеното пюре и се готви с разбъркване още 5-10 мин. – да остане леко сочно.

Прибавят се маслото и настърганото жълто сирене, от което се оставя малко за поръсване. Подправя се със сол и черен пипер.

Маха се дафиновият лист и се поръсва с магданоза и останалото тиквено олио или зехтин и останалото жълто сирене.