Сарми с ориз и каперси

за 4 порции, 85 мин

Кухня
11:42 - 17 Декември 2025
371
Сарми с ориз и каперси

Продукти

1 зелка около 1 кг (кисело или прясно бяло зеле)

2 глави лук

1 скилидка чесън

3 с.л. зехтин или олио

200-250 г ориз

40 г каперси

2 яйца

сол и черен пипер

1 ч.л. кимион на зърна

1 с.л. червен пипер

400 мл зеленчуков бульон

125 мл овесено, соево или друго ядково мляко

 

Приготвяне

Отделят се 16 едри листа от зелката. Ако зелето е прясно, се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 мин., като може да се добави и малко оцет. Изрязват се твърдите части от листата.

Обелените лук и чесън се наситняват. Сотират се кратко в 1 с.л. загрят зехтин или олио. Добавят се оризът, каперсите, яйцата, сол и черен пипер и се разбърква.

Завиват се сарми с плънката в едно или в две леко припокрити зелеви листа според предпочитаната големина на сармите. За по-голяма сигурност се завързват с кухненски конец.

Сармите се запържват в останалия загрят зехтин или олио до златисто от двете страни.

Подреждат се в тенджера или тавичка и се поръсват с червения пипер, кимиона и черен пипер. Заливат се с бульона. Варят се под капак или се пекат на средна температура 35-40 мин.

Заливат се с ядковото мляко и се готвят още 5 мин.