Сарми с ориз и каперси
за 4 порции, 85 мин
Продукти
1 зелка около 1 кг (кисело или прясно бяло зеле)
2 глави лук
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин или олио
200-250 г ориз
40 г каперси
2 яйца
сол и черен пипер
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. червен пипер
400 мл зеленчуков бульон
125 мл овесено, соево или друго ядково мляко
Приготвяне
Отделят се 16 едри листа от зелката. Ако зелето е прясно, се бланшират във вряща подсолена вода 3-4 мин., като може да се добави и малко оцет. Изрязват се твърдите части от листата.
Обелените лук и чесън се наситняват. Сотират се кратко в 1 с.л. загрят зехтин или олио. Добавят се оризът, каперсите, яйцата, сол и черен пипер и се разбърква.
Завиват се сарми с плънката в едно или в две леко припокрити зелеви листа според предпочитаната големина на сармите. За по-голяма сигурност се завързват с кухненски конец.
Сармите се запържват в останалия загрят зехтин или олио до златисто от двете страни.
Подреждат се в тенджера или тавичка и се поръсват с червения пипер, кимиона и черен пипер. Заливат се с бульона. Варят се под капак или се пекат на средна температура 35-40 мин.
Заливат се с ядковото мляко и се готвят още 5 мин.