Шоколадов морковен сладкиш с бадеми

75 мин

Кухня
10:11 - 14 Септември 2023
4210
Шоколадов морковен сладкиш с бадеми

Продукти

6 яйца

3 едри моркова – около 350 г

260 г захар

300 г смлени бадеми

½ лимон

2 с.л. какао

1 с.л. ликьор по избор или ром

1 ч.л. канела

50 г нишесте

За гарниране:

200 г конфитюр от кайсии или друг по избор

200 г пудра захар

1 лимон

1 морков за гарниране

 

Приготвяне

Белтъците се разбиват на твърд сняг. Обелените моркови се настъргват.

Жълтъците се разбиват със захарта на крем. Прибавят се бадемите, ликьорът, настърганата лимонова кора, морковите, какаото и канелата. Поръсва се нишестето и се разбърква. Прибавят се белтъците и се разбърква с повдигане.

Тестото се разпределя в тава с хартия за печене и се заглажда. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35-45 мин. до златисто кафяво.

Изважда се от тавата с хартията и още горещ сладкишът се намазва с кайсиевото сладко. Оставя се да изстине. Нарязва се на парчета.

Обеленият морков за гарниране се нарязва на тънки ленти с белачка.

Разбърква се пудрата захар с изцедения сок от лимона.

С глазурата се покриват парчетата сладкиш. Украсяват се с лентите морков.