Стек с гъбен сос и батати

за 4 порции, 45 мин

Кухня
08:31 - 28 Март 2023
3269
Стек с гъбен сос и батати

Продукти

4 телешки/говежди или свински стека от филе или контрафиле – по около 150 г

600 г различни гъби или от един вид

1 шалот или малка главичка друг лук

1 връзка див лук или зелената част на пресен лук

1 кг батати – сладки картофи

5 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. суха майорана

100 мл течна готварска сметана

200 мл месен или зеленчуков бульон

1 ч.л. лимонов сок

сол, черен пипер и по желание лют червен пипер

 

Приготвяне

Гъбите се нарязват едро или остават цели според големината. Обеленият шалот се наситнява. Дивият лук се нарязва на дребно.

Обелените батати се нарязват на гредички – едри пръчици. Смесват се с 2 с.л. зехтин и с майораната, подправят се със сол и лют пипер. Пекат се в тава с хартия за печене в загрята фурна на 200 градуса около 15 мин.

Гъбите се запържват в 1 с.л. загрят зехтин около 4 мин. на силен огън. Прибавя се лукът и се пържи още 3 мин.

Сипва се бульонът и кипва. Добавя се сметаната и се готви на средна температура, докато се посгъсти. Подправя се с черен пипер и лимоновия сок. Поръсва се с дивия лук.

Стековете се запържват в останалия зехтин за 1-2 мин. от всяка страна на средна температура. Пържи се по още 1-2 мин. от всяка страна.

Гарнират се с гъбения сос и с бататите.