Свинско с паста по ловджийски
за 2 порции, 35 мин
Продукти
4 свински котлети без кост – по около 80 г
200 г гъби
1 глава лук
1 и ½ с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. масло
½ ч.л. сух риган
150 мл бульон по избор
100 мл течна сметана или заквасена сметана
1-2 ч.л. лимонов сок
1 щипка захар
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
250 г тортелини или друга паста – може и без плънка
Приготвяне
Гъбите се нарязват на филийки. Обеленият лук се наситнява.
Свинските шницели се изпържват в загретия зехтин или олио на средна температура от всяка страна по 3 мин. Подправят се със сол и черен пипер и се изваждат.
Добавя се маслото в същата мазнина. Запържват се гъбите до светлокафяво. Прибавя се лукът и се запържва на средна температура 3 мин. Подправя се със сол, черен пипер и сухия риган.
Сипват се бульонът и сметаната, кипва и се готви още 3 мин. Подправя се с лимоновия сок и щипката захар.
Тортелините се сваряват ал денте във вряща подсолена вода и се отцеждат.
Месото се слага в соса и се загрява. Гарнира се с тортелините. Поръсва се с нарязания на дребно див лук.