Телешко с кафе глазура в ароматна портокалова марината

за 2 порции, 30 мин

Кухня
08:38 - 04 Юни 2022
4004
Телешко с кафе глазура в ароматна портокалова марината

Продукти

600 г телешко бонфиле – може свинско, пилешко

10 г кафе на зърна

1 ч.л. бахар на зърна

1 голяма глава лук

50 мл олио или зехтин

80 мл портокалов сок – 1 портокал

1 ч.л. мед

½ ч.л. канела

½ ч.л. смлян кардамон

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Месото са нарязва на хапки с големина 3-4 см.

Зърната кафе се смилат заедно със зърната бахар.

Обеленият лук се нарязва на дребно или по на едро според предпочитанията. Сотира се в малко от олиото или зехтина за кратко.

Добавят се портокаловият сок, медът, канелата, кардамонът, черен пипер и останалото олио или зехтин и се разбърква всичко. Маха се от котлона.

Месото се полива с така приготвената топла марината и се разбърква да я поеме. Добавя се кафето с бахара и отново се разбърква. Оставя се в хладилника да се маринова за няколко часа.

Запържва се на сух загрят тиган, без да се слага отделената течност за около 5 мин. с разбъркване, като се внимава да не прегорят кафето и подправките.

В същия тиган след изваждането на месото може да се приготви сос, като се сипва течността от мариноването, оставя се да заври и да се посгъсти и се добавя течна или заквасена сметана.