Телешко с кафе глазура в ароматна портокалова марината
за 2 порции, 30 мин
Продукти
600 г телешко бонфиле – може свинско, пилешко
10 г кафе на зърна
1 ч.л. бахар на зърна
1 голяма глава лук
50 мл олио или зехтин
80 мл портокалов сок – 1 портокал
1 ч.л. мед
½ ч.л. канела
½ ч.л. смлян кардамон
сол и черен пипер
Приготвяне
Месото са нарязва на хапки с големина 3-4 см.
Зърната кафе се смилат заедно със зърната бахар.
Обеленият лук се нарязва на дребно или по на едро според предпочитанията. Сотира се в малко от олиото или зехтина за кратко.
Добавят се портокаловият сок, медът, канелата, кардамонът, черен пипер и останалото олио или зехтин и се разбърква всичко. Маха се от котлона.
Месото се полива с така приготвената топла марината и се разбърква да я поеме. Добавя се кафето с бахара и отново се разбърква. Оставя се в хладилника да се маринова за няколко часа.
Запържва се на сух загрят тиган, без да се слага отделената течност за около 5 мин. с разбъркване, като се внимава да не прегорят кафето и подправките.
В същия тиган след изваждането на месото може да се приготви сос, като се сипва течността от мариноването, оставя се да заври и да се посгъсти и се добавя течна или заквасена сметана.