Тройната гръцка перла: Скариди саганаки с фета и узо
Всякакви съкровища се гмуркат в гръцкото море. Освен рибата, на особена почит са морските дарове.
А една от най-вкусните и популярни манджи на южната ни съседка е тройната перла - със скариди, сирене фета и узо.
Простичка, но традиционно уникална, разчитаща именно на уникалните си продукти като всяка храна в Гърция.
И името й е съвсем обикновено: скариди саганаки – запържени скариди, скариди на тиган.
А като добавка в този вариант бялото саламурено гръцко сирене и узото. Нежното месо на скаридите перфектно се допълва от аромата на фетата и всичко се обединява от анасоновия алкохол.
И в допълнение домати, лук, магданоз, може и чушки, чесън, риган.
Скаридите не се белят - е, може и да са обелени, но вкусът няма да бъде толкова наситен.
Продукти
12 едри цели скариди или 24 по-малки
3 с.л. зехтин
2 стръка пресен лук
1 глава лук
¼ ч.ч. узо
2 ч.ч. нарязани домати
1 щипка захар
50 г сирене фета
2-3 стръка магданоз
сол и черен пипер
Приготвяне
Скаридите не се белят и не се маха главата - само се отстранява т.нар. вена, която минава по гърба на скаридата. Тази черна тънка нишка гърците измъкват виртузно с клечка за зъби, като се достига до нея между главата и горната част на тялото на скаридата.
Загрява се зехтинът в дълбок тиган. Скаридите се запържват по 1 мин. от всяка страна – да порозовеят.
Добавят се обелената и наситнена глава лук, нарязаният на фини пръстени пресен лук. Може да се сложи и глава фенел – резене, на малки кубчета или ивици. Запържва се още 3-4 мин. Деглазира се с узото - да кипне силно.
Изваждат се скаридите.
Към останалото се прибавят доматите и се поръсват със захарта. Готви се на висока температура 6-7 мин., докато сосът се сгъсти.
Връщат се скаридите и се подправя със сол и черен пипер. Къкри още 1-2 мин.
Слага се сиренето фета на парчета само леко да се разтопи. Маха се от котлона и се поръсва с магданоз.