Ябълков сладкиш от лимец с масло
за 12 парчета, 70 мин
Продукти
280 г брашно от лимец или друго по избор
80 г захар
1 щипка сол
1 яйце
210 г масло
5 ябълки
100 г ябълково желе (може да се използва сладко от ябълки, разбъркано с малко вода)
Приготвяне
Смесва се брашното с 60 г захар и щипката сол. Прави се кладенче и се слага разбитото яйце и 200 г масло на люспи.
Омесва се гладко тесто, оформя се на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 мин.
Тестото се разточва на кора и се слага в тава с хартия за печене, като се оформят малки бордюри по страните на тавата.
Ябълките се обелват, срязват се на четири, изчистват се семките и се нарязват на тънки филийки. Подреждат се върху тестото и се поръсва останалото масло на люспи.
Поръсва се с останалата захар. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 25-30 мин.
Леко се загрява ябълковото желе. Намазва се топлият сладкиш и се оставя да изстине. Нарязва се на парчета.