Ябълков сладкиш със заливка и стафиди

за 12 парчета, 40 мин

Кухня
07:23 - 20 Март 2022
3846
Ябълков сладкиш със заливка и стафиди

Продукти

За тестото: 190 г меко масло, 100 г бяла захар, 50 г кафява захар, 1 щипка сол, 1 яйце, 1 жълтък, 375 г брашно.

За плънката: 60 г бяла захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1,2 кг ябълки, 3 с.л. стафиди, 4 с.л. ром, ½ ч.л. канела, 3 ч.л. нишесте, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 жълтък, 1 с.л. кафява захар, 20 г масло.

 

Приготвяне

Тестото: Маслото се нарязва на парченца. Разбива се с бялата захар, кафявата захар и щипката сол. Добавят се яйцето и жълтъкът и внимателно се разбърква да ги поеме сместа. Прибавя се брашното и се разбърква енергично. Тестото се оформя на плоска тухла, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да се стегне за около 2 часа.

Плънката: Разбъркват се бялата захар и лимонената киселина. Ябълките се обелват, нарязват се на четвъртинки, изчистват се семките и се режат на тънки филийки. Веднага се разбъркват със захарта и лимонтузуто, за да не потъмнеят. Оставят се да престоят около 1 час. Около 1 час се киснат и стафидите в рома.

Тестото се разделя на две равни парчета. Половината се връща в хладилника. Другата част се разточва на кръгла кора с диаметър около 28 см. Натиска се плътно по дъното и  като бордюр нагоре по стените във форма с диаметър 24 см. Надупчва се на няколко места с вилица. Пече се в загрята фурна на 200 градуса за 10-12 мин.

Към ябълките се добавят отцедените от рома стафиди, канелата и нишестето, разтворено в малко студена вода. Разбърква се и се изсипва в изпечената основа.

Втората половина от тестото се разточва и се поставя се върху пълнежа като се натискат добре краищата. Залива се с разбития жълтък с прясното мляко и се надупчва на няколко места с вилица. Поръсва се с кафявата захар и с парченца нарязано масло.

Отново се пече в загрята на 200 градуса фурна за още 40 минути.