Ягодова торта с ванилов крем
за 20 порции, 80 мин
Продукти
За блата: 5 яйца, 150 г захар, 1 щипка сол, 100 г брашно, 50 г царевично нишесте.
За крема: ½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар, 80 мл прясно мляко, 4 яйца, 2 жълтъка, 120 г царевично нишесте, 200 г захар, 400 г меко масло.
Още: 500 г пресни ягоди, 40 мл ягодов ликьор или сироп, пудра захар за поръсване.
Приготвяне
Блатът:
Жълтъците на яйцата се разбиват с половината захар. Белтъците се разбиват с щипката сол и се постепенно се добавя останалата захар като продължава да се разбива до твърд лъскав сняг.
Обединяват се двете смеси с внимателно разбъркване чрез повдигане. Прибавя се брашното, смесено с нишестето и се разбърква на гладко тесто.
Разстила се във форма с хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 35 мин. до златисто. Оставя се да се охлади и се разполовява хоризонтално.
Кремът:
Шушулката ванилия се разполовя по дължина и се остъргват семенцата. Слагат се в прясното мляко, добавя се половината от захарта и се кипва.
Разбиват се останалата захар, нишестето, яйцата и жълтъците до побеляване. Прибавя се ваниловото мляко на тънка струйка като се разбърква на слаб котлон до сгъстяване.
Оставя се да изстине и се добавя постепенно маслото, като се разбива.
Гарнирането:
Същата форма за печене се покрива отвътре с прозрачно фолио. Слага се долната част на блата и се напоява с ягодовия ликьор или сироп.
Ягодите се почистват и се разполовяват надлъжно. Подреждат се по стените на формата с разреза навън. Вътрешността се запълва с половината от крема. Подреждат се отгоре останалите ягоди, без няколко за украса, и се заливат с останалия крем.
Покрива се с горната част на блата. Оставя се да се стегне в хладилника за поне 2 часа. Поръсва се с пудрата захар и се гарнира със заделените ягоди.