Африка пламна от маймунска шарка, в Европа дойде след гей оргия

Новини
21:25 - 13 Август 2024
2842
Африка пламна от маймунска шарка, в Европа дойде след гей оргия

Силно заразната инфекция Mpox, известна преди като маймунска шарка, се разпространява светкавично бързо в Африка. Здравните власти на континента обявиха днес извънредно положение за общественото здраве в Африка, съобщава Би Би Си.

От началото на годината в Демократична република Конго са регистрирани повече от 13 700 заразени и 450 починали. Бурунди, Централноафриканската република, Кения и Руанда също докладват за бързо разпространение на инфекцията.

Ръководителят на Центровете за контрол и превенция за Африка Жан Касея предупреди, че болестта може да излезе извън контрол, ако не бъдат предприети незабавни стъпки за ограничаването й. Според европейската здравна агенция рискът от разпространение в Европа е "много нисък". Въпреки това преди години имаше няколко регистрирани случая. В България също имаше няколко регистрирани болни.

Инфекцията Мрох, чието име маймунска шарка бе прието за дискриминационно и вече не се употребява от здравните власти, се разпространява предимно при сексуален контакт. Когато имаше бум на заразени преди 2 години се оказа, че заразата е тръгнала от оргия в гей сауна в Испания.