БОМБА: България сред целите на Путин при ядрен удар! Русия подготвя флота си (КАРТА)

Офицери от НАТО са се сдобили с информацията за мишените още преди инвазията в Украйна

Свят
17:00 - 13 Август 2024
5702
БОМБА: България сред целите на Путин при ядрен удар! Русия подготвя флота си (КАРТА)

Русия е подготвила флота си за нанасяне на ракетни удари с ядрен заряд по цели в Европа. Новината съобщава престижното издание "Файненшъл Таймс", като се позовава на секретни документи, с които се е сдобило. В тях се казва, че Руските военноморски сили са обучени да изстрелват ракети с ядрени бойни глави дълбоко в Европа в случай на потенциален конфликт с НАТО.

Още преди Русия да започне пълномащабната си инвазия в Украйна, офицерите от НАТО са се сдобили с карти на вероятни цели, които руснаците могат да поразят. Някои от тях са доста далеч - западното крайбрежие на Франция и Бароу на Фърнис в западната част на Великобритания. Картите показват 32 цели в Европа, които са част от иначе стотици потенциални мишени, дори ако не и хиляди. България също е определена като мишена.

Вижда се и как Москва би приложила доктрината си при война в Черно и/или Каспийско море - тук ключовият съюзник на диктатора Владимир Путин е Иран. Също така има набелязани цели в Южна Корея и Япония - ако съюзниците на Москва Китай и Северна Корея се включат в потенциална война.

Документите, цитирани от FT, показват как Русия е предвиждала конфликт със Запада и е планирала поредица от съкрушителни удари срещу Западна Европа. Секретните файлове, съставени между 2008 и 2014 г., включват списък с цели за ракети, които могат да носят както конвенционални бойни глави, така и тактически ядрени оръжия.

Русия е запазила възможността да разполага ядрени оръжия на надводни кораби, което според експерти носи значителни допълнителни рискове от ескалация или инциденти.

В документите също се отбелязва, че високата маневреност на военноморските сили позволява на руснаците да нанасят "внезапни и изпреварващи удари и масирани ракетни удари от различни посоки". Разбира се, всичко това са оценки още преди тоталното разгромяване на Руския черноморски флот от страна на Украйна и нищожния военноморски парад в Санкт Петербург, показал дефицитите във флота като цяло.

Ядрените оръжия "обикновено" са предназначени да бъдат използвани "в комбинация с други оръжия" за постигане на целите на Русия, се казва в документите. FT отбелязва, че те са били предоставени от западни източници. Анализатори, които са ги прегледали, твърдят, че съдържанието им съответства на начина, по който НАТО оценява заплахата от удари с ракети с голям обсег от руския флот и скоростта, с която Москва вероятно ще прибегне до ядрено оръжие.

В публикацията се отбелязва, че картите са направени по-скоро за презентационни цели, отколкото за оперативна употреба. На тях са изобразени 32 цели на НАТО в Европа:

Целите на Балтийския флот са разположени основно в Норвегия и Германия, включително военноморската база в Берген, както и радарни станции и съоръжения на специалните сили;
Очаква се Северният флот да може да удари обекти на отбранителната промишленост - например корабостроителницата за подводници в Бароу на Фърнес в Западна Великобритания.
Бившият служител на НАТО Уилям Албърк, който сега работи в Центъра "Стимсън", заяви, че тази извадка е само малка част от "стотиците, ако не и хиляди цели, картографирани в цяла Европа".

Способността на Русия да нанася удари в цяла Европа означава, че определени обекти на континента ще бъдат изложени на риск, след като руската армия ангажира силите на НАТО в Прибалтика и Полша, твърдят анализатори и бивши военни служители.

"Тяхната концепция за война е тотална война. Те виждат тези неща (тактическите ядрени бойни глави) като потенциално победоносни оръжия. Ще искат да ги използват - и то доста бързо", казва Джефри Люис, професор в Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък обсег и са по-малко разрушителни от големите стратегически оръжия, предназначени за нападение срещу САЩ. Въпреки това те все още могат да освободят значително повече енергия от тези, хвърлени върху Нагасаки и Хирошима през 1945 г.