Има пари, угажда си: Шефът на "Джемкорп" си купи самолет за 80 млн. евро

Българинът Атанас Бостанджиев основава компанията с руския милионер Алберт Авдолян

Шоу
17:30 - 23 Февруари 2024
8911
Има пари, угажда си: Шефът на "Джемкорп" си купи самолет за 80 млн. евро

Актуалната клюка около крайно интересния шеф на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев гласи е, че се е сдобил със свръх луксозен личен самолет на стойност 80 млн. евро. За пръв път името му се появи заедно с ключови фигури от “Продължаваме промяната” в първите месеци на 2022 г., когато гръмна скандалът Джемкорп Гейт.

Тогава кабинетът “Петков” подписа прословутия меморандум за инвестиции в българската енергетика, по силата на който точно Джемкорп декларира, че ще изгради с европейски пари у нас завод за батерии. Замесено беше и американското посолство, което според тогавашния премиер било дало съгласие за сделката. В последствие от амбасадата категорично опровергаха спекулациите.

"Джемкорп" е инвеститор във фирмата за батерии OCSiAl, в която основни акционери са руски банкер, свързан с олигарха Роман Абрамович и назначен от Путин съветник по предприемачество. През юли 2021 г. Атанас Бостанджиев официално съобщи за стратегическа инвестиция на Daikin Industries в OCSiAl портфолио-компания на "Джемкорп", информира тогава сайтът “Бърд”.

"Джемкорп" е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев.Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Фирмата започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с "Ростех". "Ростех" пък е руски държавен военен конгломерат