Kартофени кюфтета със сметана и сушени гъби (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 2 порции
Продукти
350 г картофи
15 г сухи манатарки или други гъби
1 глава лук
2 главички лук шалот или 1 глава червен лук
3 с.л. зехтин или олио
125 мл зеленчуков бульон
125 мл течна сметана или прясно мляко
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
сол, черен пипер и индийско орехче
20 г хрян или 1 с.л. пюре хрян – готово от бурканче
2 яйца
2 с.л. нишесте
Приготвяне
1
Картофите необелени се сваряват в подсолена вода под капак за около 20 мин.
2
Сухите гъби се накисват в топла вода.
3
Двата вида лук се обелват и се наситняват. Обикновеният лук се сотира в 1 ч.л. загрято олио или зехтин и се оставя настрана.
4
В същия тиган се добавя още 1 ч.л. олио или зехтин и се сотира шалотът.
5
Добавят се при шалота отцедените гъби. Сипва се и прецедената течност от накисването на гъбите.
6
Оставя се да заври и се наливат бульонът и течната сметана. Отново кипва и се готви на средна температура, докато сосът се посгъсти.
7
Зеленият лук се нарязва на фини пръстенчета. Сварените картофи се обелват и се пресоват или намачкват. Смесват се със зеления лук и със сотирания обикновен лук. Подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче.
8
Прибавя се настърганият хрян или от бурканче и 1 ч.л. нишесте. Всичко се омесва добре.
9
Оформят се кюфтенца с големина по избор.
10
Загрява се останалото олио. Картофените кюфтета се овалват леко в останалото нишесте. Пържат се от двете страни по около 4 мин. в зависимост от големината на средна температура. Гъбеният сос се загрява отново, подправя се със сол и черен пипер и се поднася към кюфтетата.