Kартофени кюфтета със сметана и сушени гъби (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 2 порции

Кухня
10:39 - 25 Май 2022
2891
Kартофени кюфтета със сметана и сушени гъби (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

350 г картофи

15 г сухи манатарки или други гъби

1 глава лук

2 главички лук шалот или 1 глава червен лук

3 с.л. зехтин или олио

125 мл зеленчуков бульон

125 мл течна сметана или прясно мляко

1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук

сол, черен пипер и индийско орехче

20 г хрян или 1 с.л. пюре хрян – готово от бурканче

2 яйца

2 с.л. нишесте

 

Приготвяне

 

1

Картофите необелени се сваряват в подсолена вода под капак за около 20 мин.

 

2

Сухите гъби се накисват в топла вода.

3

Двата вида лук се обелват и се наситняват. Обикновеният лук се сотира в 1 ч.л. загрято олио или зехтин и се оставя настрана.

 

4

В същия тиган се добавя още 1 ч.л. олио или зехтин и се сотира шалотът.

 

5

Добавят се при шалота отцедените гъби. Сипва се и прецедената течност от накисването на гъбите.

 

6

Оставя се да заври и се наливат бульонът и течната сметана. Отново кипва и се готви на средна температура, докато сосът се посгъсти.

 

7

Зеленият лук се нарязва на фини пръстенчета. Сварените картофи се обелват и се пресоват или намачкват. Смесват се със зеления лук и със сотирания обикновен лук. Подправя се със сол, черен пипер, индийско орехче.

 

8

Прибавя се настърганият хрян или от бурканче и 1 ч.л. нишесте. Всичко се омесва добре.

 

9

Оформят се кюфтенца с големина по избор.

 

10

Загрява се останалото олио. Картофените кюфтета се овалват леко в останалото нишесте. Пържат се от двете страни по около 4 мин. в зависимост от големината на средна температура. Гъбеният сос се загрява отново, подправя се със сол и черен пипер и се поднася към кюфтетата.