Картофени топчета с нахут и булгур

за 4 порции, 60 мин

Кухня
08:52 - 15 Февруари 2025
1880
Картофени топчета с нахут и булгур

Продукти

500 г картофи

2 глави лук

250 г сварен и отцеден нахут – може от консерва

1 с.л. наситнен магданоз или друга прясна билка

4 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 ч.л. смлян кимион

3 тънки филийки хляб

200 г булгур

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Разбърква се с нахута, магданоза и зехтина. Подправя се със сол, черен пипер и кимион.

Картофите се сваряват 20-25 мин. Обелват се, нарязват се на парчета и се намачкват.

Хлябът се накисва в малко топла вода.

Булгурът се залива с вряла вода и се оставя да набъбне около 30 мин.

Отцежда се и се омесва с картофите, изстискания хляб, сол и черен пипер. Оформят се топчета. С пръст се правят дупки и се пълнят с нахутената смес.

Пекат се на скара или на тиган до златисто кафяво.