Картофени топчета с нахут и булгур
за 4 порции, 60 мин
Кухня
08:52 - 15 Февруари 2025
1880

Продукти
500 г картофи
2 глави лук
250 г сварен и отцеден нахут – може от консерва
1 с.л. наситнен магданоз или друга прясна билка
4 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
3 тънки филийки хляб
200 г булгур
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Разбърква се с нахута, магданоза и зехтина. Подправя се със сол, черен пипер и кимион.
Картофите се сваряват 20-25 мин. Обелват се, нарязват се на парчета и се намачкват.
Хлябът се накисва в малко топла вода.
Булгурът се залива с вряла вода и се оставя да набъбне около 30 мин.
Отцежда се и се омесва с картофите, изстискания хляб, сол и черен пипер. Оформят се топчета. С пръст се правят дупки и се пълнят с нахутената смес.
Пекат се на скара или на тиган до златисто кафяво.