Само в Lupa.bg: Кирил Петков търгува костите на цар Самуил за Македония в ЕС

Новини
17:48 - 13 Юни 2022 (обновена)
7389
Само в Lupa.bg: Кирил Петков търгува костите на цар Самуил за Македония в ЕС

Кирил Петков e ходил в Солун, за да поиска връщане на костите на цар Самуил в България. Това обяснява и присъствието на извънредния и пълномощен посланик на България в Гърция Валентин Порязов на масата в ресторанта на петзвездния хотел “Хаят”, който се намира на околовръстния път за летището, на 13 километра от града.

Кирил и Лена вечерят в 5-звездния хотел "Хаят" в Солун в компанията на посланик Валентин Порязов

Преди повече от месец Петков поставил задача пред български историци да направят всичко възможно, за да получим мощите на цар Самуил, “защото с този акт искал да остане в историята”. Заръчал да дадем на гърците, каквото искат от нас, само и само да ни дадат мощите, твърди в. "Труд", като се позовава на свои източници от средите на "българската археология".

Костите се намират в депо в музея за византийско изкуство в Солун. От 2014 г. се правят безуспешни опити за връщане на мощите в България, но гърците поставят неизпълними условия. Претенциите им са България да компенсира Гърция с ценни църковни реликви.

Колкото до Лена Бориславова, с която премиерът Петков долетя с правителствения самолет в Солун, правителствени източници казват, че Лена има завидни интереси и към археологията. Това обяснява присъствието й на важната среща в “Хаят”.

Според източници на Lupa.bg, връщането на костите на цар Самуил в България било уговаряно лично от премиера Кирил Петков с гръцкия му колега Мицотакис. Новината се пазела в строга тайна и трябвало да бъде обявена в деня, в който България официално пусне Република Северна Македония в ЕС. Това, според анализатори, трябвало да смечки репутационния удар срещу управляващите и да спечели на тяхна страна националисти и всевъзможни "патриоти", които биха ги упрекнали в "национално предателство".

За "специалната операция" по връщането на костите на Самуил в България освен Кирил Петков и Лена Бориславова, били вербувани извънредния и пълномощен посланик на България в Гърция Валентин Порязов, съветничката на премиера по въпросите на външната политика Весела Чернева, шефката на НИМ Бони Петрунова, професори и археолози от БАН и Софийския университет.

"Така вестта, че ветото на България за приобщаването на Северна Македония към Евросъюза е вдигнато, ще бъде по-лесна за преглъщане. Планира се дори официална среща с Мицотакис, на която костите на Самуил да бъдат предадени на България", разкрива източника на Lupa.bg. Според него, за осъществяването на този хитър план помагали както редица високопоставени чиновници от Брюксел, така и премиери на други държави, посланици и дипломати.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА:

Цар Самуил е бил начело на българската държава от 997 г. до 6 октомври 1014 г., когато напуска този свят. В продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото му царуване.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица. След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство. То пада под византийска власт до 1185 г., когато българската държавност е възстановена с въстанието на братята Асен и Петър.

През 1969 г. гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата „Свети Ахил“ на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния ѝ наос открива четири богати погребения, три от които ограбени още в Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, сина му цар Гавраил Радомир, зет му Иван Владимир, а в четвъртия гроб са костите на малки деца, вероятно синовете на Гаврил Радомир, убити по заповед на Иван Владислав, за да запази трона за сина си.

Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. Антрополозите разкриват още, че лявата лакътна кост е била счупена и зараснала накриво под ъгъл 140°, вероятно в резултат от травмата получена при раняването на царя в битката при река Сперхей.