Киш с тиквички, чушки, зелен фасул и сирене
за 6 порции, 90 мин
Продукти
За тестото:
300 г брашно
5 клонки мащерка
½ ч.л. сол
2 жълтъка
180 г студено масло
За плънката:
250 г зелен фасул
200 г зелени чушки
150 г тиквички
3 клонки чубрица или риган
1 скилидка чесън
200 г бяло саламурено сирене или извара
200 г заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)
4 яйца
сол и черен пипер
Приготвяне
Брашното се смесва с листенцата мащерка и солта. Омесва се тесто с жълтъците и маслото на парченца.
Оформя се на топка, завива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 45 мин.
Почистеният зелен фасул се бланшира във вряща подсолена вода 8-10 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Чушките се нарязват на ленти, тиквичките на тънки кръгчета. Чесънът и чубрицата се наситняват.
Тестото се разточва на кръг и се слага в намазнена тавичка, като се покрива цялата отвътре. Слага се в хладилника за 15 мин.
Натрошеното сирене се смесва със заквасената сметана, яйцата, чесъна, чубрицата, сол и черен пипер.
Добавят се зеленият фасул, чушките и тиквичките и се разбърква.
Сместа се разстила в кората. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 35-45 мин.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".