Кюфтета със зеленчуков кускус

за 2 порции, 20 мин

Кухня
08:55 - 15 Февруари 2025
2242
Кюфтета със зеленчуков кускус

Продукти

250 г телешко мляно месо или друга кайма по избор

1 глава лук

1 яйце

2 с.л. лъжици овесени ядки (може да се замени с прясна галета – хлебни трохи или малка филийка накиснат във вода хляб и изстискан)

сол и черен пипер

½ ч.л. смлян кимион

¼ ч.л. червен пипер

2 ч.л. зехтин или олио

1 тиквичка

2 моркова

125 г домати

100 г кускус (може да се замени с булгур)

300 мл зеленчуков бульон

1 щипка лют червен пипер по желание

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява.

Каймата се омесва с половината лук, яйцето, овесените ядки, сол, черен пипер, кимиона и червения пипер.

Оформят се 4 кюфтета. Изпържват се на средна температура от двете страни в 1 ч.л. загрят зехтин или олио – около 7 мин.

Обелените моркови, тиквичките и доматите се нарязват на малки парченца.

Запържват се в останалия зехтин или олио на средна температура 5 мин.

Кипва се бульонът и се накисва кускусът около 5 мин. да поеме течността. Разрохква се с вилица.

Кускусът се смесва със зеленчуците, подправя се с лютия червен пипер, сол и черен пипер. Гарнират се кюфтетата.