Кюфтета със зеленчуков кускус
за 2 порции, 20 мин

Продукти
250 г телешко мляно месо или друга кайма по избор
1 глава лук
1 яйце
2 с.л. лъжици овесени ядки (може да се замени с прясна галета – хлебни трохи или малка филийка накиснат във вода хляб и изстискан)
сол и черен пипер
½ ч.л. смлян кимион
¼ ч.л. червен пипер
2 ч.л. зехтин или олио
1 тиквичка
2 моркова
125 г домати
100 г кускус (може да се замени с булгур)
300 мл зеленчуков бульон
1 щипка лют червен пипер по желание
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява.
Каймата се омесва с половината лук, яйцето, овесените ядки, сол, черен пипер, кимиона и червения пипер.
Оформят се 4 кюфтета. Изпържват се на средна температура от двете страни в 1 ч.л. загрят зехтин или олио – около 7 мин.
Обелените моркови, тиквичките и доматите се нарязват на малки парченца.
Запържват се в останалия зехтин или олио на средна температура 5 мин.
Кипва се бульонът и се накисва кускусът около 5 мин. да поеме течността. Разрохква се с вилица.
Кускусът се смесва със зеленчуците, подправя се с лютия червен пипер, сол и черен пипер. Гарнират се кюфтетата.