Меден хляб от лимец
за 20 филийки, 70 мин
Продукти
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая
300 мл прясно мляко
3 с.л. мед
1 яйце
1 щипка сол
550 г брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно
50 г масло
Приготвяне
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко – да е хладко.
Добавят се медът яйцето и щипката сол.
Разбърква се в брашното. Прибавя се омекналото на стайна температура масло.
Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка. Покрива се и се оставя на топло да втаса около 45 мин. – да си удвои обема.
Размесва се втасалото тесто. Разделя се на три еднакви части и се оформят на дълги 50 см рула. Сплитат се на плитка като козунак.
Слага се в тава с хартия за печене. Покрива се и втасва на топло още 20 мин.
На дъното на фурната се слага съд с вряща вода. Загрява се на 180 градуса.
Хлябът се пече около 40 мин. След около 20 мин. от началото на печенето се покрива с хартия за печене, за да не стане твърде тъмен.