Меден хляб от лимец

за 20 филийки, 70 мин

Кухня
09:15 - 27 Юли 2023
3548
Меден хляб от лимец

Продукти

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая

300 мл прясно мляко

3 с.л. мед

1 яйце

1 щипка сол

550 г брашно от лимец или друго пълнозърнесто брашно

50 г масло

 

Приготвяне

Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко – да е хладко.

Добавят се медът яйцето и щипката сол.

Разбърква се в брашното. Прибавя се омекналото на стайна температура масло.

Омесва се тесто с куките на миксера или на ръка. Покрива се и се оставя на топло да втаса около 45 мин. – да си удвои обема.

Размесва се втасалото тесто. Разделя се на три еднакви части и се оформят на дълги 50 см рула. Сплитат се на плитка като козунак.

Слага се в тава с хартия за печене. Покрива се и втасва на топло още 20 мин.

На дъното на фурната се слага съд с вряща вода. Загрява се на 180 градуса.

Хлябът се пече около 40 мин. След около 20 мин. от началото на печенето се покрива с хартия за печене, за да не стане твърде тъмен.