Медена торта с глазура от бъз
за 12 парчета, 60 мин
Продукти
За блата: 2 яйца, 40 г брашно, 1 с.л. нишесте, 1 с.л. какао на прах, 50 г захар.
За крема: 500 г извара, 250 г маскарпоне (може да се замени с изцедено кисело мляко), 300 мл течна сметана за разбиване, 2 пак. ванилова захар, 4 с.л. мед.
За глазурата: 100 мл сироп от цвят бъз, 150 мл вода, 1 пак. готова желираща глазура или желатин.
За гарниране по желание: 8 малки клонки цвят от бъз, потопени в рядко палачинково тесто, изпържени в масло и поръсени с пудра захар.
Приготвяне
Белтъците за блата се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват със захарта и се смесват с брашното, нишестето и какаото. Прибавят се белтъците с леко разбъркване.
Изсипва е във форма с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180 градуса 12-15 мин. Блатът се изважда от формата и се оставя да изстине.
Изварата се разбърква с маскарпонето и меда. Прибавя се с разбъркване разбитата сметана с ваниловата захар.
Блатът се връща във формата и се покрива с крема. Оставя се да се стегне в хладилника.
Желатинът се слага да набъбне във водата и се смесва със сиропа от бъз. Кипва се при непрекъснато разбъркване. Оставя се леко да изстине. Внимателно се разстила върху тортата и се слага отново в хладилника да се желира.
Изважда се от формата и се украсява с панирания хрупкав бъзов цвят.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Очаквайте скоро специалното печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон.