Най-хрупкавите пържени картофи (бланширани с оцет)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
800 г картофи
4 с.л. оцет
олио за пържене
сол на вкус
Приготвяне
Картофите се обелват и се нарязват на гредички. Слагат се в студена вода.
Кипва се 4 л вода с оцета. Картофите се слагат на 2 порции във врящата оцетена вода и се бланшират 5-6 мин. Трябва леко да омекнат, но да не се разпадат.
Изваждат се с решетеста лъжица. Отцеждат се до сухо в кърпа.
Загрява се силно олиото. Картофите се пържат на малки порции до златисто кафяво – по 1-2 шепи, за да са хрупкави.
Изваждат се върху кухненска хартия. Поръсват се със сол.
За пърженето на всяка порция олиото отново силно се загрява.
Чрез предварителното бланширане в оцетена вода картофите придобиват по-твърда структура. Така при пърженето си запазват структурата и формата и придобиват равномерен хубав загар.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти "Доматена супа в 6 пресни билкови варианта" и "Новият хит: Динена туршия".