Печени картофи с гъби , рикота и сметана
за 4 порции, 20 мин
Продукти
4 големи картофа
400 г гъби по избор
4 стръка пресен лук
2 с.л. олио или зехтин
250 г рикота - друго крем сирен или извара
100 г заквасена сметана
1 глава лук
½ връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
малко жълто сирене по избор - може кашкавал
Приготвяне
Добре измитите с кората картофи се завиват в алуминиево фолио и се пекат във фурна на 200 градуса около 1 час.
Дребните гъби се оставят цели, по-едрите се нарязват на половинки или четвъртинки. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.
Смесва се рикотата със заквасената сметана на гладък крем. Добавят се обелената глава лук на тънки колелца и наситненият магданоз. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.
Гъбите се запържват в загретия зехтин или олио. Добавя се пресният лук, поръсва се със сол и черен пипер, разбърква се за 1-2 мин. и се маха от котлона.
Изпечените картофи се разполовяват по дължина и леко се издълбават. Върху половинките се разпределя плънката с гъбите.
Поръсва се с настъргано жълто сирене и се слагат във фурната само да се разтопи.