Печени картофи с гъби , рикота и сметана

за 4 порции, 20 мин

Кухня
16:59 - 27 Май 2022
1925
Печени картофи с гъби, рикота и сметана

Продукти

4 големи картофа

400 г гъби по избор

4 стръка пресен лук

2 с.л. олио или зехтин

250 г рикота - друго крем сирен или извара

100 г заквасена сметана

1 глава лук

½ връзка магданоз

сол и черен пипер на вкус

малко жълто сирене по избор - може кашкавал

 

Приготвяне

Добре измитите с кората картофи се завиват в алуминиево фолио и се пекат във фурна на 200 градуса около 1 час.

Дребните гъби се оставят цели, по-едрите се нарязват на половинки или четвъртинки. Пресният лук се нарязва на пръстенчета.

Смесва се рикотата със заквасената сметана на гладък крем. Добавят се обелената глава лук на тънки колелца и наситненият магданоз. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква.

Гъбите се запържват в загретия зехтин или олио. Добавя се пресният лук, поръсва се със сол и черен пипер, разбърква се за 1-2 мин. и се маха от котлона.

Изпечените картофи се разполовяват по дължина и леко се издълбават. Върху половинките се разпределя плънката с гъбите.

Поръсва се с настъргано жълто сирене и се слагат във фурната само да се разтопи.