Пилешки гулаш със самбал
за 4 порции, 20 мин
Продукти
300 г филе пилешки гърди
20 г пресен джинджифил
1 скилидка чесън
2 лайма или 1 лимон
1 ч.л. нишесте
2 с.л. соев сос
1 ч.л. самбал или друг лют сос (може да се замени с едър лют червен пипер)
150 мл пилешки бульон
2 стръка пресен лук
сол
Приготвяне
Обелените джинджифил и чесън се наситняват. Настъргва се 1 ч.л. кора лайм и се изцежда сокът.
Разбърква се марината от 5 с.л. сок от лайм, кората, нишестето, джинджифилът, чесънът, соевият сос и ¾ от самбала.
Пилешкото филе се нарязва на кубчета 2 см. Разбърква се в маринатата и се слага в хладилника за 20 мин.
Пилето заедно с маринатата се изсипват в загрят тиган. Прибавя се бульонът и се готви под капак около 10 мин. на слаб огън, като се разбърква от време на време.
Подправя се с останалия сок от лайм и с останалия самбал. Поръсва се с нарязания на пръстенчета пресен лук.