Рибни кюфтета с грахова извара

за 4 порции, 45 мин

Кухня
10:24 - 21 Януари 2025
757
Рибни кюфтета с грахова извара

Продукти

500 г филе риба без кожа

1 яйце

60 г царевица на зърна от консерва

2 с.л. нарязан босилек

1 с.л. настърган хрян или готов от бурканче

100 г прясна галета – хлебни трохи

1 ч.л. червен пипер

1-2 ч.л. лимонов сок

сол и черен пипер

3 с.л. олио или зехтин

За пюрето:

200 мл зеленчуков бульон

400 г грах

сол и черен пипер

2 стръка мента или джоджен

200 г извара

 

Приготвяне

Рибното филе се накълцва ситно или се смила.

Прибавят се яйцето, царевицата, босилекът и хряна, 1/3 от галетата, сол, червения пипер, лимоновия сок и черен пипер и се омесва.

Оформят се 8-12 кюфтета. Овалват се в останалата галета.

Изпържват се в загрятата мазнина от двете страни 3-4 минути до златисто кафяво.

Кипва се бульонът, прибавя се грахът, сол и черен пипер и се вари около 5 мин. Грахът се отцежда и се намачква.

Прибавя се изварата, наситнената мента и се разбърква с малко бульон от варенето до желаната консистенция. Поднася се към кюфтетата.