Вдовицата на Шарлопов играе хоро в памет на мъжа си

Хиляди почитатели на българскя бит, танци и обичаи се събраха преди дни на фестивала на народната нсоия, който се провежда всяка година в българското село Жеравна

Новини
15:11 - 02 Септември 2024
3432
Вдовицата на Шарлопов играе хоро в памет на мъжа си

Бояна - вдовицата на покойния бизнесмен Стефан Шарлопов, игра български хора в памет на своя непрежалим мъж, пише България Днес. Хиляди почитатели на българскя бит, танци и обичаи се събраха преди дни на фестивала на народната нсоия, който се провежда всяка година в българското село Жеравна, сгушено в Югоизточна България. 

За първи път събитието се организира през 2008 г. по идея на бизнесмена Стефан Шарлопов и хореографа Христо Димитров, който е режисьор на националния фолклорен ансамбъл "Българе".

"Целта ни е да съхраним и популяризираме старите български траадиции, танци и обичаи. Ние имаме върху малката ни България 16 области с различни носии, което ни прави уникални", споделя бизнесменът приживе. 

Тридневната програма включва възпоменателен ритуал на героите на България, нестинарски игри на поляна, нощно етно фолк джамбуре, надсвирване с гайди, надиграване между любителски школи и танцови състави за български народнни танци, конкурси за старинни женски пафти и за автентични празнични женски и мъжки носии.

Силовите игри и боричкания предизвикват много веселие, а посетителите се гощават обилно в чевермета и традиционни блюда, добре полети с вина, изработени от родни сортове грозде.