Хекимян и Ваня Григорова кръстосаха шпаги кой "не си е научил урока"

Презастрояването провокира остри реплики между тримата основни играчи за София

Политика
21:12 - 24 Октомври 2023
10003
Хекимян и Ваня Григорова кръстосаха шпаги кой "не си е научил урока"

Горещата тема за презастрояването нажежи кандидат-кметовете още в началото на дебата по БНТ в предаването "Референдум". 

И Васил Терзиев, и Антон Хекимян, и Ваня Григорова обясниха, че приоритетите им са да се спре презастрояването в южните квартали на София и да се развива и разширява града на Север.

Когато обаче стана въпрос за зелените коридори, Ваня Григорова и Антон Хекимян кръстосаха остри реплики, след като кандидат-кметът на ГЕРБ обясни, че зелените коридори на столицата няма как да се застрояват, защото това е забранено.

"Вие сте неподготвен!", апострофира Ваня Григорова. "Не, вие сте неподготвеният кандидат", отвърна Хекимян.

"Научете си урока!", обърна се левият кандидат-кмет към журналиста. 

Григорова се обърна към опонентите си: "Смешно е да се твърди, че северната част на София ще се застроява, след като това бездруго се случва. Бъдете по-открити с избирателите си и се ангажирайте с неща, които зависят от вас!", призова тя. 

Васил Терзиев пък апострофира Хекимян с репликата: "Моля, не ме прекъсвайте. Не сте Вие водещият тук."

Преди това кандидатът на ГЕРБ го попита защо са отбили 200 млн. лева за канализация в столицата. 

На кратък въпрос в кой квартал живеят и с какъв превоз са дошли за дебата, всички отвърнаха, че са дошли с кола. Васил Терзиев сподели, че идва от "Симеоново", Антон Хекимян от "Борово", Ваня Григорова от "Гео Милев", Виолета Комитова - от "Павлово", а Деян Николов - от кв. "Манастирски ливади".

Кандидат-кметовете влязоха в темата за хигиената на града, вандализма и включително графитите по всички сгради. 

Трябва да се изчисти столицата и да се премахнат всички графити, призова Деян Николов. 

Тези драсканици се превърнаха в пандемия на града, трябва да има определени места, където да може да се рисува, даде позицията си Хекимян. Според него трябва да се направят специални мазилки, които да не позволяват драскането по сградите.

Общинска полиция да проверява в определени часове, за да се спре вандализма, даде предложение Терзиев. 

По темата за забраната на движението на стари коли в центъра на столицата, Ваня Григорова обясни, че това решение би било дискриминационно, защото повечето от хората няма как да си купят нови коли за 60 000 лева.

По-скоро градският транспорт трябва да се усъвършенства и да стане по-комфортен, за да бъде предпочетен от хората, уточни тя.  

Това е практика в богатите държави, където хората имат много по-висок стандарт, но не и за тук, където бедният българин не може да си позволи нова кола, заяви Деян Николов.

Да забраним тогава най-скъпите коли да влизат в София, ако говорим за трафика, репликира той Хекимян.

По повод вдигане на таксите в столицата, кандидат-кметът на ПП-ДБ, заяви:"Стотици милиони отиват не по предназначение, за да се вдигат данъци и такси, трябва да убедиш софиянци, че парите им отиват където трябва", заяви Васил Терзиев.

2% от ДОД да отива в Столична община, това е абсурд, заяви Григорова. Преди да вдигаме такси за софиянци, трябва да се спре източването на Столична община, призова тя.

Според Деян Николов, бюджетът на София е достатъчно голям - 2,5 милиарда и твърденията, че пари за столицата няма, са несъстоятелни, заяви Деян Николов от "Възраждане". 

Градът е много мръсен - неизмити улици, кофи, които преливат от боклук. В моя квартал улиците се мият веднъж в годината, описа неприятна картина Виолета Комитова.