Проиграха „ядрена” ситуация в Русе

Екипи тренират инциденти с неизвестни химични и радиоактивни вещества

16:08 - 24 Април 2019
1573
Проиграха „ядрена” ситуация в Русе

Пожаро-тактическо учение "Дунав-2019" се състоя днес край Русе. В него участваха съставни части на Единната спасителна система (ЕСС), на заинтересовани други организации, служби и териториални звена, както и на спасителни екипи от Инспектората за извънредни ситуации "Влашка" в румънския град Гюргево, съобщи БТА. 

Старши комисар Красимир Шотаров - директор на дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ГДПБЗН/, обясни, че учението включва действия при химическа, биологична, радиационна и ядрена ситуация.

В първата част екипите са открили и обезопасили неизвестно радиоактивно вещество. То било установено при преминаването на автомобил през ГКПП "Дунав мост".

Втората част на учението, на която присъстваха и журналисти, включваше реакция при инцидент с неизвестни химически вещества.

Директорът на противопожарната служба в Русе комисар Димитър Павлов обясни на място, че е разиграна следната ситуация - неизвестен човек е изхвърлил в лимана на Дунавския драгажен флот пет метални и три пластмасови варела с неизвестно химическо вещество с криминална цел. Част от съдовете са спукани, като изтича течност. Има и пострадал работник. Той първи е забелязал варелите и е вдишал изпаренията.

Екипи са обезопасили съдовете. С помощта на специална помпа е преместена течността в здрави варели. Използвана е и техника с висока проходимост, тъй като мястото е трудно достъпно. За установяването на вида на химическото вещество се взети проби, които са изследвани в лабораторията на румънската спасителна служба. 

Шотаров обясни, че основната задача на днешното занятие е да се провери готовността и координацията между всички части от Единната спасителна система, както и взаимодействието с румънските колеги. Друга цел на учението е да се извърши тренировка с необходимото за ситуацията оборудване - газ-анализатори, средства за радиационен контрол, за деконтаминация - обеззаразяване.