Румен Радев: Натискът да пуснем Македония е жесток (НА ЖИВО)

Конференцията е в памет на 119-ата годишнина от смъртта на Гоце Делчев

Политика
10:10 - 04 Май 2022
3630
Румен Радев: Натискът да пуснем Македония е жесток (НА ЖИВО)
Национална конференция на тема: "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония" беше открита в София под патронажа на президента Румен Радев.

Форумът е организиран от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт. Конференцията е в памет на Гоце Делчев. Днес се отбелязват 119 години от гибелта на бореца за национално обединение.

В официалната си страница във Фейсбук президентът Румен Радев написа, че националната конференция в памет на Гоце Делчев е израз на дълбоката ни почит към живота и делото на този голям апостол на свободата на македонските българи.

Добросъседските отношения между България и РСМ ще са устойчиви и необратими във времето, когато историческата истина ни обединява, посочва още държавният глава.

Във форума  участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на различни организации.

Три панела обхващат следните теми: "Гоце Делчев и общата история на Република България и РСМ между фактите и идеологията, "Състояние и перспективи пред добросъседските отношения, европейската зрялост на РСМ" и "100 години организирано движение на македонските българи по света".