Сценаристите у нас излязоха на протест

Творците искат промени в Закона за авторското право

Култура
08:37 - 14 Юни 2023
3116
Сценаристите у нас излязоха на протест

Гилдията на българските сценаристи излезе на протест пред Народното събрание. Основното им искане е да получават заплащане при многократно излъчване на сериал или филм с тяхно авторство.

Това засяга промени в Закона за авторското право, които трябва да се гласуват в близките седмици.

От бранша споделят, че „Авторите винаги са в слаба позиция при преговорите, затова са нужни колективни договори. Няма как културата и филмовата индустрия да се развиват, ако държавата стои встрани и защитава бизнес интереси“.

Протестът е и в подкрепа на започналите през май демонстрации на Гилдията на американските сценаристи. Вече втори месец, американските автори протестират за по-високи възнаграждения.

Според Българска асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи, промените у нас са закъснели с повече от година. 

Промените ще гарантират правата на авторите, но според Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) промените, подготвени от Министерството на културата и гласувани от МС, ощетяват авторите, затова сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а Министерството на културата да проведе преговорите за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им.

Исканията са подкрепени от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „Филмаутор”.