След аферата на Левон Манукян: Прокуратурата влезе в театъра в Смолян за сключена неизгодна сделка

Топ
16:18 - 01 Октомври 2024
1617
След аферата на Левон Манукян: Прокуратурата влезе в театъра в Смолян за сключена неизгодна сделка

Окръжна прокуратура-Смолян наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка и в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“.

Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция. По-рано покрай разследването на финансовите злоупотреби в „Театрално-музикален и филхармоничен център“ в Разград и ареста на диригента Левон Манукян от пловдивската прокуратура съобщиха, че същата фирма се занимава с ТРЗ /труд и работна заплата/ и в смолянския театър.

Досъдебното производство е образувано за престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс - Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

Досъдебното производство е образувано на 26 септември. Разследването е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап. От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми.

По-рано бе съобщено, че във филхармонията в Разград са били назначени поне 41 лица, които не са започнали работа. Те са предоставили данните си на посредници, които също са сред обвиняемите - лицата А.Г и П.П. В средата на месеца дружество, собственост на обвиняемия П.П., е сключило договор с театъра за предоставяне на услуги, включително ТРЗ /труд и работна заплата/, изготвяне на документи и тн. Същото дружество е предоставяло сходни услуги на Родопския драматичен театър в Смолян.

Щетите са близо 1 млн. лева.