Мляно печено със спаначена плънка (+ сирене, билки и ядки)

за 1 руло, 105 мин

Кухня
12:24 - 07 Октомври 2024
670
Мляно печено със спаначена плънка (+ сирене, билки и ядки)

Продукти

150 спанак (може да се замени с друг листен зеленчук – коприва, лапад, цвекло, лобода, кейл)

2 филии хляб

4 с.л. зехтин или олио

2 скилидки чесън

1 малко люто чушле или парче сладка чушка

80 г бяло саламурено сирене

50 г кедрови ядки – други ядки или семки

1 кг мляно телешко или друга кайма по избор

2 ч.л. горчица

2 яйца

½ ч.л. сух риган – мащерка, чубрица, майорана

1 с.л. пшеничен грис

1 клонка розмарин или 2 -3 листенца салвия

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода около 1 мин. Изплагва се в цедка под студена вода и се отцежда. Нарязва се едро.

Хлябът се накисва във вода.

Обеленият чесън и лютото чушле се наситняват. Смесват се с намачканото бяло сирене.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Смесват се със спанака, чесновото сирене, сол черен пипер.

Каймата се омесва с изстискания хляб, яйцата, горчицата, ригана, сол и черен пипер.

2/3 от омесеното мляно месо се оформя като продълговат хляб. Прави се надлъжен джоб и се слага спаначената плънка. Покрива се с останалата кайма.

Слага се в намазнена тавичка или във форма за печене – може с хартия за печене. Поръсва се с грис или галета.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 60 мин.

Гарнира се клонката розмарин. Поднася се нарязано на дебели филийки със салата по избор.