Мляно печено със спаначена плънка (+ сирене, билки и ядки)
за 1 руло, 105 мин
Продукти
150 спанак (може да се замени с друг листен зеленчук – коприва, лапад, цвекло, лобода, кейл)
2 филии хляб
4 с.л. зехтин или олио
2 скилидки чесън
1 малко люто чушле или парче сладка чушка
80 г бяло саламурено сирене
50 г кедрови ядки – други ядки или семки
1 кг мляно телешко или друга кайма по избор
2 ч.л. горчица
2 яйца
½ ч.л. сух риган – мащерка, чубрица, майорана
1 с.л. пшеничен грис
1 клонка розмарин или 2 -3 листенца салвия
сол и черен пипер
Приготвяне
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода около 1 мин. Изплагва се в цедка под студена вода и се отцежда. Нарязва се едро.
Хлябът се накисва във вода.
Обеленият чесън и лютото чушле се наситняват. Смесват се с намачканото бяло сирене.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Смесват се със спанака, чесновото сирене, сол черен пипер.
Каймата се омесва с изстискания хляб, яйцата, горчицата, ригана, сол и черен пипер.
2/3 от омесеното мляно месо се оформя като продълговат хляб. Прави се надлъжен джоб и се слага спаначената плънка. Покрива се с останалата кайма.
Слага се в намазнена тавичка или във форма за печене – може с хартия за печене. Поръсва се с грис или галета.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 60 мин.
Гарнира се клонката розмарин. Поднася се нарязано на дебели филийки със салата по избор.