Иван Гешев: Спецструктурите бяха създадени заради ЕС, а не, за да работят (НА ЖИВО)

Не можем да говорим за съдебна реформа, заяви главният прокурор

Актуални новини
11:19 - 06 Април 2022 (обновена)
1799
Иван Гешев: Спецструктурите бяха създадени заради ЕС, а не, за да работят (НА ЖИВО)

Създадохме специализираните структури заради ЕС. Очаквахме да не работят по начина, по който трябва да се работи срещу организираната престъпност и тероризма. Това призна главният прокурор Иван Гешев по време на отчета на държавното обвинениеТова заяви главният прокурор по време на годишния си отчет. 

"Ще продължаваме да опознаваме истината и тя ще продължава да ни прави свободни. В последно време истината девалвира. И за истина се представят истински лъжи. Така наречената съдебна реформа, за която слушам от 1995 година, откогато работя, защото съм единственият главен прокурор след 89-та, който участва в прокуратурата – освен, че не е съдебна реформа, която не решава проблемите с борбата с престъпността – интересува твърде малък процент от хората", каза главният прокурор Иван Гешев.

"Ние се опитахме да излъжем ЕС, а сме напът да излъжем себе си. Искахме да получим положителните неща от ЕС, но без да поемем задълженията си. Говоря за собствената си сфера на дейност -  правовата държава и върховенството на закона", заяви Гешев.

По думите му сме се променили, но не сме се променили достатъчно заради самите нас. "Трябваше да отчетем формално нещо, но не желаехме реално да го свършим", подчерта обвинител номер едно.

И допълни: "Променихме се, в политически аспект, под натиска на Механизма за сътрудничество и проверка, но ние самите превърнахме този механизъм във вътрешнополитически инструмент в последните години и той стана безполезен и го обезмислихме с вътрешнополитическите си борби. Резултатът от това, че този механизъм не функционира спрямо България, води до това, че сериозните проблеми - като тенденция за правата на човека и върховенството на закона в България имат недостатъчен коректив в лицето на съдебната власт, която се оказва единствената преграда пред беззаконието". 

Забелязва се намаляване на досъдебните производства, което говори за намаляване на организираната престъпност. През 2021 г. те са повече с 18,5 в сравнение с миналата година. 

Очаквайте подробности!