Историческа победа: Крайната десница срещу системните партии в Германия

"Алтернатива за Германия" с впечатляващи резултати на регионалните избори

Политика
18:55 - 02 Септември 2024
790
Историческа победа: Крайната десница срещу системните партии в Германия

Историческа победа на крайната десница в Германия. След изборите в две германски провинции крайнодясната "Алтернатива за Германия" е първа политическа сила в провинция Тюрингия с 32,8 процента и втора в Саксония с 30,6 процента - само около процент по-малко от Християндемократическия съюз, който е първи с 31,9 процента.

Трета партия и в двете провинции е лявата популистка формация Съюз Сара Вагенкнехт.

За първи път след падането на Берлинската стена германците в източногермански провинции гласуваха огромно доверие на крайната десница, разочаровани от неспособността на традиционните партии да се справят с важни за тях въпроси като миграцията и поскъпването на живота.

Сред основните теми в кампанията и на "Алтернатива за Германия", и на Съюз Сара Вагенкнехт беше именно спирането на миграцията.

"Смятам, че изборите в Тюрингия са сигнал, че тази политика трябва да спре. Не става дума за това, че сме против мигрантите, които живеят тук от дълго време и които споделят нашите ценности и норми. Но става въпрос за това, че през последните години милиони хора бяха допуснати в нашата страната, хора от държави, които не споделят нашите ценности и създават истински проблеми. Този проблем трябва да се реши и ние ще се справим с него", заяви Бьорн Хьоке, лидер на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия.

На фона на големия успех на крайната десница се окачва преговорите за съставяне на правителство и в Тюрингия, и в Саксония да бъдат трудни.

"Готови сме да поемем отговорността за съставяне на правителство след изборите. Това съвсем няма да е лесно, но предстоят разговори. Едно е ясно: С добра воля да работим в името на нашата държава и с диалог можем да осигурим на Саксония стабилно правителство, което да развива провинцията и да върви напред", допълни Михаел Кречмер, водещ кандидат на Християндемократическия съюз в Саксония.
Изборите в Тюрингия и Саксония са предупредителен сигнал към управляващата в Берлин коалиция между социалдемократи, зелени и либерали.

Трите партии от коалицията, начело с Олаф Шолц, отбелязаха рекордно слабо представяне. Канцлерът нарече резултатите на своята социалдемократическа партия "горчиви".

С поглед и към федералните избори догодина той призова "Алтернатива за Германия" да бъде изолирана при съставянето на регионални правителства, въпреки силното ѝ предоставяне в двете провинции.