Лена Бориславова: Търсим подкрепата за непартиен кандидат за премиер

„Продължаваме промяната - Демократична България“ ще има двама официални говорители, допълни депутатката и член на ръководството на ПП

Топ
18:21 - 02 Септември 2024
2139
Лена Бориславова: Търсим подкрепата за непартиен кандидат за премиер

Дълбоко вярвам, че ДСБ и "Да, България" няма да допуснат да се стигне до разцепление. Вече имаме одобрена чернова за коалиционно споразумение от преговорния екип. Това разказа пред Би Ти Ви депутатката и член на ръководството на ПП Лена Бориславова.

Топката е в колегите от "Да, България". Те трябва да минат документа, който направихме преди 2 седмици, за одобрение във вътрешните си органи, обясни Бориславова на въпроса защо се бавят със споразумението.

Има нови механизми в него. Залегнало е, че за подредбата на листите ще се взема предвид - принос на депутати към дейността на парламентарната група, борба за локални каузи, принос за съответната партия, от която са, ще се оценява доколко един кандидат като виден общественик има познания по дадена тема - помагал ли е за писането на законопроекти и как е допринесъл за работата, а не колко се е изказвал от трибуната. Всички тези фактори са посочени в коалиционното споразумение, обясни юристката.

Запитана вярно ли е, че ПП са против преференциите, защото ДБ силни в тях, каза: Преференциите са начин за гласуване по закон. Ние не можем да ги премахнем. Който може да се пребори с преференции, това си се случва по закон. Няма да задължаваме някого да се отказва - не сме го правили и няма да го правим.

Вече ще има и коалиционен съвет от 8 човека. А официалните говорители от коалицията ще са двама. "Това е за първи път", уточни Бориславова. 

Ще имаме ясно изразени говорители, за да няма противоречиви неща. Те ще следят за това коалиционно да седим единни и да не объркваме избирателите си. Направихме грешка миналия път като представихме програмата си към края на кампанията. Сега ще я обясним още от началото, увери тя.

Когато даден член на коалицията има различно виждане, което не е подкрепено от останалите, ще може да се посочва от партията. Всички са "за" това България да се движи напред, въпросът е как приоритизираме, допълни тя.

Трябва да накараме хората да повярват, че има изход от политическата криза. Никоя държава, никой бизнес и гражданин не се чувства спокоен, ако се въртим от избори на избори. Имаме формула за излизане от кризата. Между партиите липсва базово доверие, ние не можем да си говорим. Затова ще питаме нашите избиратели за следната формула - да има един кандидат за премиер, който да е непартиен юрист или икономист, за да може да сближи партиите. Не е нужно ние да го посочим, разказа тя. 

Когато видим кои партии влизат в НС, защото това е много неясно, тогава ще можем да коментираме с кого и за какво можем да говорим, обясни Бориславова.