Камала и Тръмп се сблъскаха челно на тв дебат (СНИМКИ)

Двубоят бе решаващ за вицепрезидентката на САЩ, 9% решават днес

Топ
08:00 - 11 Септември 2024
2145
Камала и Тръмп се сблъскаха челно на тв дебат (СНИМКИ)

Вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат по-малко от два месеца преди изборите, които ще определят кой ще е новият държавен глава на САЩ.

Дебатът, който се проведе във Филаделфия, щата Пенсилвания, и беше организиран от телевизия Ей Би Си нюз беше първият между Харис и Тръмп преди вота за президент през ноември.

Ен Би Си коментира, че той е бил изключително важен за Камала Харис, защото проучване на "Ню Йорк таймс" е установило, че цели 28 процента от избирателите са заявили, че "трябва да научат повече за кандидатката на демократите", срещу 9%, които са очаквали същото от Тръмп.

Сблъсъкът обхвана широк спектър от въпроси, като започна от състоянието на икономиката, премина през правата за аборт, миграцията, здравеопазването, външната политика, войните в Украйна и Израел, и изтеглянето на американските военни от Афганистан.

Дебатът не премина без директни атаки, като Доналд Тръмп критикува Харис като ляв радикал, връщайки се към нейни предишни изявления по въпроси като притежанието на оръжие, миграцията и финансирането на полицията, а вицепрезидентът свърза Тръмп с придобилата скандална популярност неофициална пътна карта за консервативната политика, наречена Проект 2025, и го представи като кандидат-диктатор.

Статистиката на дебата сочи, че Доналд Тръмп е говорил над 5 минути повече от Камала Харис, въпреки че разполагаха с еднакво време за отговори на въпросите на водещите.

След края на дебата двамата са отправиха директно към изходите на студиото без да разменят реплики. По-късно от щаба на Камала Харис изявиха желание за организиране на втори дебат през октомври. Преди дни Доналд Тръмп също потвърди готовността си да участва във втори сблъсък по телевизия Ен Би Си в края на септември.